logo-karistianou-grey

Αλλεργίες & μικροβίωμα

Οι αλλεργίες ,αναπνευστικές, δερματικές, τροφικές, έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και αυτό σχετίζεται με τον δυτικό τροπο ζωής και διατροφής καθώς και με την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών.

Πλέον είναι γνωστός, ο κεντρικός ρόλος του μικροβίωματος για την προστασία από τις αλλεργίες αλλά και γενικότερα για την διατήρηση της υγείας μας.

Τι είναι όμως το μικροβίωμα;

allergiko-paidi-kai-sxoleio_7160_XL-768x384

Το μικροβίωμα , είναι το σύνολο των προστατευτικών βακτηρίων που σχηματίζουν αποικίες στο έντερο κυρίως αλλά και αλλού στο σώμα και σκοπός τους είναι η άμυνα του οργανισμού. Όσο πιο πολλές οι ωφέλιμες αποικίες, τόσο πιο υγιείς είμαστε. Ο αριθμός του είναι μεγάλος , περίπου 100 τρις και αποτελείται από βακτήρια, πρωτόζωα και μύκητες. Και ενώ κάποια από αυτά σχετίζονται με ασθένειες , τα περισσότερα είναι (υπό ιδανικές συνθήκες) ωφέλιμα και προστατευτικά για το ανοσοποιητικό, το νευρικό, το βάρος μας και γενικότερα για όλη την εικόνα της υγείας μας. Υπάρχουν περίπου 1000 διαφορετικά στελέχη βακτηρίων στο σώμα μας και κάθε ένα από αυτά παίζει κάποιο συγκεκριμένο ρόλο στην προστασία του σώματος. Μικροβίωμα (δηλαδή άμυνα )έχουμε σχεδόν παντού: έντερο (που αποτελεί το κέντρο όλου του συστήματος), δέρμα, πνεύμονες, κόλπος-περιγεννητική χώρα, στόμα, αυτιά, στήθος, μύτη.

Στο σύνολό, λοιπόν, πρόκειται για ένα τεράστιο προστατευτικό όργανο , με περισσότερα κύτταρα από τα ανθρώπινα, με άκρως σημαντική λειτουργία, για το οποίο δυστυχώς λίγοι γνωρίζουν την σπουδαιότητά του και ακόμα πιο λίγοι τονίζουν την σημασία του.

Το μικροβίωμα λοιπόν, ξεκινά να μας επηρεάζει από την γέννηση. Γι’ αυτό και παίζει μεγάλο ρόλο η κατάσταση του εντέρου της μητέρας μας (γνωρίζουμε ότι το μικροβιωμά της μαμάς κληροδοτείται) καθώς και ο τρόπος γέννησης. Στον φυσιολογικό τοκετό, για παράδειγμα, το μωρό έρχεται σε άμεση επαφή με το μικροβίωμα όλης της γεννητικής -περιγεννητικής χώρας, κάτι που δεν γίνεται στην καισαρική τομή.

 Το μικροβίωμα, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από περιβαλλοντικούς, τροφικούς παράγοντες και φυσικά από την χρήση των αντιβιοτικών. Πόσοι δεν έχουν πάρει αντιβίωση για καταλήξουν να εμφανίσουν διάρροια ή κολπίτιδα από την εκτεταμένη καταστροφή του μικροβιώματος στις συγκεκριμένες περιοχές; Η καταστροφή του μικροβιώματος ονομάζεται δυσβίωση.

Έν κατακλείδι, η αποκατάσταση του μικροβιώματος μπορεί να θεωρηθεί ο κύριος θεραπευτικός στόχος για την ουσιαστική και πιθανότατα μόνιμη , αντιμετώπιση φλεγμονωδών ασθενειών, όπως η αλλεργίες.

Έτσι, παρεμβάσεις με προβιοτικά, πρεβιοτικά και / ή συνβιοτικά φαίνονται πολλά υποσχόμενες για την ανάπτυξη μιας τέτοιας θεραπείας, αποκαθιστώντας την διαταραγμένη λειτουργία του μiκροβιώματος ή επικουρικά, σε ειδική ανοσοθεραπεία.

(frontiers in immunology, microbiome and allergic diseases, Barcelona 2018, The Influence of the Microbiome on Allergic Sensitization to Food, The journal of Immunology,University of Chicago, 2016, Cho I., M. J. Blaser. 2012. The human microbiome: at the interface of health and disease. Parfrey L. W.,W. A. Walters, R. Knight 2011. Microbial eukaryotes in the human microbiome: ecology, evolution, and future directions. )

Παιδίατρος Καρυστιανού
ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΜΕΝΟΥ