Δυσκοιλιότητα σε βρέφη & παιδιά
Εάν η μητέρα θηλάζει το μωρό της, η περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε πλήθος ουσιών εξασφαλίζει μοναδική εντερική χλωρίδα και άριστη λειτουργία του εντέρου γι΄ αυτό και σπάνια εμφανίζουν δυσκοιλιότητα τα βρέφη που θηλάζουν.
Στους πρώτους μήνες ζωής του βρέφους, παρακολουθήστε στενά τη συχνότητα και τα χαρακτηριστικά των κενώσεών του. Συνήθως έχουν πολλαπλές κενώσεις ανά ημέρα στους πρώτους μήνες ζωής ενώ αργότερα περιορίζονται.
Δυσκοιλιότητα χαρακτηρίζεται η καθυστέρηση στην αφόδευση που συνοδεύεται από ιστορικό κατακράτησης κοπράνων, επώδυνες ή σκληρές κενώσεις και παρουσία μεγάλης μάζας κοπράνων στο ορθό, για περισσότερες από 2-4 εβδομάδες. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, δεν οφείλεται σε οργανικά αίτια, ακόμα και όταν εκδηλώνεται σε χρόνια μορφή.
Σπανίως, η δυσκοιλιότητα μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό, διάταση κοιλιάς, ναυτία, εμετούς, ανορεξία, απώλεια βάρους, μειωμένη πρόσληψη βάρους ή εμφάνιση αιμορραγικών κενώσεων. Αναφέρετε τέτοια συμπτώματα το ταχύτερο στην Παιδίατρο, διότι μπορεί να είναι σημεία οργανικής διαταραχής και πρέπει να διερευνηθούν.
Συμπτώματα της δυσκοιλιότητας
Τα παιδιά έως 12 μηνών, εκδηλώνουν τη δυσφορία από την μη αφόδευση, με κλάμα. Τα μεγαλύτερα παιδιά, σφίγγουν τα πόδια και παίρνουν στάσεις που βοηθούν στο να μη πάει στην τουαλέτα. Ορισμένες φορές τους φεύγουν λίγα κόπρανα και λερώνουν το εσώρουχο. Εάν αυτά τα παιδιά δεν λειτουργήσουν με τακτές κενώσεις εντέρου, τα κόπρανα γίνονται όλο και πιο σκληρά, ευνοείται ο σχηματισμός σχισμών ή ραγάδων στον πρωκτό, που προκαλεί περισσότερο πόνο και άρνηση για αφόδευση.
Πώς θα βοηθήστε το δυσκοίλιο παιδί σας
– Η χρήση της Ομοιοπαθητικής στη δυσκοιλιότητα, είναι πολύ αποτελεσματική από τη γέννηση του παιδιού και σε όλες τις ηλικίες. Επειδή όμως τα αίτια που την προκαλούν διαφέρουν από παιδί σε παιδί, είναι η Παιδίατρος που θα δώσει την κατάλληλη αγωγή. Είναι φυσικά φάρμακα, χωρίς παρενέργειες στην πλειονότητα των περιπτώσεων με μόνιμα αποτελέσματα στον τομέα της δυσκοιλιότητας.
– Εξασφαλίστε την ενυδάτωση. Η αφυδάτωση είναι από τα πιο συχνά αίτια της δυσκοιλιότητας.
Τι μπορείτε να κάνετε εσείς για το μωρό και στη συνέχεια για το παιδί σας, επιπλέον του αναγκαίου μητρικού θηλασμού:
- Ενημερώστε την Παιδίατρό σας, ώστε η θεραπεία να ξεκινήσει καθυστέρηση. Εάν σιτίζεται το μωρό με σκόνη γάλακτος, μπορεί να σας την αλλάξει με άλλη πιο κατάλληλη. Να σημειωθεί ότι στον θηλασμό η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι σημείο αλλεργίας και χρειάζεται η μαμά να ξεκινήσει ειδική διατροφή.
- Αποφύγετε την επιτακτική εκμάθηση ελέγχου των κενώσεων είτε την επίπληξη/ τιμωρία κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης για αφόδευση του παιδιού χωρίς πάμπερ. Η απόκτηση ελέγχου των σφιγκτήρων της κύστης και του ορθού δεν επιταχύνεται με την πρώιμη εκπαίδευση, αλλά όταν το ίδιο το παιδί είναι αναπτυξιακά ικανό να μείνει στεγνό και καθαρό.
- Μη αγχώνετε το παιδί. Έτσι και αλλιώς, σε πάρα πολλές περιπτώσεις η δυσκοιλιότητα είναι αποτέλεσμα ψυχολογικού στρές (έναρξη σχολείου, καυγάδες στο σπίτι, άφιξη νέου μωρού στην οικογένεια, κ.α)
- Η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας νερού συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση φυσιολογικών κενώσεων.
- Μη μαθαίνετε το παιδί σας στην καθιστική ζωή, από το πρώτο έτος της ζωής του. Η νωθρή συμπεριφορά, προκαλεί δυσκοιλιότητα!