Η γαστρεντερίτιδα είναι η οξεία φλεγμονή του ανωτέρου και του κατωτέρου πεπτικού συστήματος, η οποία στα παιδιά μπορεί να είναι ιογενούς ή βακτηριακής αιτιολογίας.
Πριν μιλήσουμε για την ίδια την πάθηση, θα πρέπει να θυμάστε ότι το αποστειρωμένο περιβάλλον στο οποίο ζει και μεγαλώνει ένα παιδί, δεν βοηθά στη μείωση πρόσληψης ιών και μικροβίων! Το κάνει πιο ευάλωτο!
Η οξεία γαστρεντερίτιδα είναι συχνή στα παιδιά. Τα κύρια συμπτώματα της είναι ο πόνος στην κοιλιά ή στο στομάχι, η ναυτία, οι εμετοί και οι διαρροϊκές κενώσεις, με ή χωρίς πρόσμιξη αίματος ή βλέννης. Μπορεί να συνυπάρχουν και μυαλγίες, ρίγη, αίσθημα κόπωσης, πυρετός, κ.α.
Όταν το παιδί παρουσιάσει εμετούς, το σημαντικότερο είναι η χορήγηση αρκετών υγρών, κυρίως νερού μαζί με ηλεκτρολύτες, μία ώρα μετά την έναρξη του πρώτου εμετού, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αφυδάτωσης. Εάν έχει όλα τα άλλα συμπτώματα αλλά όχι εμετό, ξεκινήστε άμεσα τη χορήγηση υγρών, μικρές ποσότητες, πολύ συχνά. Εάν το παιδί δείχνει άτονο, χωρίς ενέργεια, σε ληθαργική κατάσταση, επικοινωνήστε άμεσα με τον Παιδίατρό σας.
Στην Ομοιοπαθητική, η γαστρεντερίτιδα είτε είναι ιογενής, είτε βακτηριακή, υπάρχουν σκευάσματα τα οποία βοηθούν το παιδί σας να ξεπεράσει την οξεία φάση και να αναρρώσει άμεσα. Η Παιδίατρός σας θα σας συμβουλεύσει για το κατάλληλο, αναλόγως της κατάστασης του παιδιού.
Μην πιέζετε το παιδί να φάει πριν αναρρώσει και όταν αρχίσει να πεινάει , δείχνει ότι το στομάχι του είναι πλέον έτοιμο να ξεκινήσει και πάλι την πέψη.
Σε περίπτωση εμπυρέτου, χορηγήστε του ομοιοπαθητικά φάρμακα από το κιτ πρώτων βοηθειών.
Συνήθως τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας παρουσιάζουν μία αυξανόμενη πορεία για λίγες ώρες και στη συνέχεια μειώνονται σταδιακά. Εμπιστευτείτε τον οργανισμό του παιδιού σας ο οποίος εάν είναι ενισχυμένος κατάλληλα, θα το βοηθήσει γρήγορα να αναρρώσει.