Έντερο, ο δεύτερος εγκέφαλος του σώματος μας
Το έντερο είναι ο δεύτερος εγκέφαλος, όπως γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια, και έχει αποδειχθεί ότι επικοινωνεί με τον εγκέφαλο με πολύπλοκο τρόπο επηρεάζοντας στην πέψη, την διάθεση , την υγεία ακόμα και τις σκέψεις μας.
Αυτό οφείλεται στην ύπαρξη νευρικού ιστού που εδράζεται στο έντερο και ονομάζεται εντερικός νευρικός ιστός (enteric nervous system – ENS).Ο ρόλος του είναι ο έλεγχος της διαδικασίας της πέψης, ξεκινώντας από την κατάποση μέχρι την απελευθέρωση των πεπτικών ενζύμων και τον έλεγχο της αιματικής ροής για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών
Το ENS πιθανότητα είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση ψυχολογικών συμπτωμάτων. Μια εντερική δυσλειτουργία, όπως είναι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα, μετεωρισμός, πόνος και στομαχικές διαταραχές, αποδίδονται πλέον στο ENS και υπάρχουν ενδείξεις οτι ο ερεθισμός του γαστρεντερικού , στέλνει νευρικά σήματα ( μέσω του ENS ) στο κεντρικό νευρικό σύστημα , το οποίο με την σειρά του προκαλεί διαταραχές στην διάθεση.
Αυτό εξηγεί και το μεγάλο ποσοστό ασθενών με χρόνια εντερικά προβλήματα, που πάσχει από κατάθλιψη και άγχος. Άλλωστε, είναι γνωστή η αποτελεσματικότητα φαρμάκων όπως τα αντικαταθλιπτικά και mind -body therapies όπως η γνωσιακή – συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία ( cognitive behavioral treatment CBT), ιατρική υπνοθεραπεία, κβαντική ιατρική, στην θεραπεία νόσων όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και άλλων εντερικών διαταραχών.
Ήδη γίνονται μελέτες για την επίδραση του εντέρου στην γνωστική ικανότητα και την μνήμη αλλά και στην αλληλεπίδραση μεταξύ νευρικών ερεθισμάτων , εντερικών ορμονών και μικροβιώματος, σύμφωνα με το Johns Hopkins Center.
Η σχέση των δύο οργάνων (εγκέφαλος – έντερο) είναι αμφίδρομη. Το πεπτικό σύστημα επιδρά στη διάθεση, τα συναισθήματα και, αντίστροφα, ό,τι νιώθουμε αντανακλάται στο πεπτικό σύστημα. Με αυτόν τον τρόπο, τα προβλήματα στο έντερο (διάρροια, δυσκοιλιότητα, ευερέθιστο έντερο, κ.α) μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη και άγχος αλλά και το άγχος μπορεί να προκαλέσει εξίσου προβλήματα στο έντερο.
Τελευταία, πολλές έρευνες συσχετίζουν το γαστρεντερικό σύστημα με διάφορες παθήσεις (αυτισμός, σχιζοφρένεια, κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές) και ηλικίες (σε νεογνά, ενήλικες, ηλικιωμένους) και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει άρρηκτη και αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ των δύο οργάνων.
Εύκολα, λοιπόν, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η υγεία του γαστρεντερικού συστήματος και η ισορροπία της μικροβιακής χλωρίδας είναι πολύ σημαντική για την συνολική μας υγεία και την καλή μας διάθεση.