logo-karistianou-grey

Λαρυγγίτιδα/φαρυγγίτιδα

Λαρυγγίτιδα/φαρυγγίτιδα: Πότε είναι λοίμωξή;

Οι παθήσεις του ανώτερου αναπνευστικού είναι οι πιο συχνές παθήσεις στα παιδιά και συνήθως εξελίσσονται ομαλά.

Κατ΄ αρχήν, πίσω από τη μύτη και το στόμα, βρίσκεται ο φάρυγγας. Κάτω από τον φάρυγγα, βρίσκεται ο λάρυγγας και το σημείο στο οποίο η αναπνευστική οδός διακλαδίζεται στους πνεύμονες, ονομάζεται δεξιός και αριστερός βρόγχος.

φαρυγγίτιδα

Κάθε πάθηση λοιπόν του ανώτερου αναπνευστικού αφορά διαφορετικό σημείο ή και όλα μαζί. Εάν δεν βελτιωθεί άμεσα, το παιδί πρέπει να επισκεφθεί την Παιδίατρο για εξέταση, διότι υπάρχουν πολλά και διαφορετικά ενδεχόμενα αναλόγως με τα συμπτώματα. 

Επίσης, μη ξεχνάτε ποτέ, ότι η αντιβίωση δεν καταστρέφει τους ιούς και δεν προσφέρει καμία υπηρεσία στο παιδάκι σας. Αντιθέτως, στην ομοιοπαθητική υπάρχουν εντελώς ακίνδυνα και αποτελεσματικά φάρμακα, που δρουν εξατομικευμένα αποκαθιστώντας την υγεία του, καθώς και οδηγίες αποτελεσματικής φροντίδας από τους γονείς που δίνουμε παρακάτω.

Όταν ο πόνος εντοπίζεται στο πίσω μέρος του λαιμού του παιδιού, προκαλεί βραχνάδα στη φωνή του και μπορεί να συνοδεύονται από πυρετό και βήχα, τότε μιλάμε για φαρυγγίτιδα η οποία χαρακτηρίζεται από κόκκινο λαιμό με λευκά επιχρίσματα ή όχι και πόνο στην κατάποση.

Οι περισσότερες περιπτώσεις φαρυγγίτιδας είναι κολλητικές μεταξύ των μελών της ίδιας οικογένειας, καθώς είναι κατά κύριο λόγο ιογενείς και είναι συχνότερες τον χειμώνα.

Εάν εκτός από τον πόνο στο λαιμό και  τον πόνο κατά την κατάποση, το παιδί έχει κόκκινες και πρησμένες αμυγδαλές, ίσως πυρετός, λευκωπά στίγματα στο λαιμό και στις αμυγδαλές, διογκωμένους και επώδυνους λεμφαδένες στο λαιμό και κάτω από τις γνάθους, πόνο στην κοιλιά και εμετός που αφορά συνήθως μικρά παιδιά, τότε έχετε αμυγδαλίτιδα. Εάν έχει προκληθεί από στρεπτόκοκκο απαιτείται θεραπεία.

Το ιογενές αυτό νόσημα, που οφείλεται στον ιό Epstein Bar προκαλεί πόνο και ερυθρότητα στον λαιμό διάρκειας έως και πάνω από ένα μήνα, διόγκωση λεμφαδένων, πυρετό, βήχα λόγω της φλεγμονής στο λαιμό, κατάπτωση, πονοκέφαλο και μπορεί να προκαλέσει διόγκωση του ήπατος και της σπληνός.
Υπάρχουν ομοιοπαθητικά φάρμακα για τη θεραπεία της λοιμώδους μονοπυρήνωσης χωρίς αντιβίωση, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Επίσης, βοηθούν οι γαργάρες με αλατόνερο, οι φυτικές παστίλιες για τον λαιμό, τα άφθονα καταπραϊντικά ροφήματα (χαμομήλι, κ.α).

Η φλεγμονή στον λάρυγγα έχει χαρακτηριστικό βήχα, κυρίως το βράδυ. Συνήθως προσβάλλει τις ηλικίες κάτω των 5 ετών.

Λαρυγγίτιδα είναι η οξεία φλεγμονή του λάρυγγα από αναπνευστικούς ιούς. Δεν προκαλείται μόνο από κάποιο αναπνευστικό ιό, αλλά από την ευαισθησία του παιδιού, τοπικού αλλεργικού τύπου γι΄ αυτό και τα ίδια παιδιά επαναλαμβάνουν επεισόδια λαρυγγίτιδας. Εκδηλώνεται κυρίως μέσα στον ύπνο του παιδιού και ευνοείται σημαντικά από την ξηρή ατμόσφαιρα.

Επιστημονικά διακρίνεται σε διαφορετικούς τύπους: την Σπασμωδική Λαρυγγίτιδα ή Σπασμωδικό Croup (που είναι η επαναλαμβανόμενη λαρυγγίτιδα) και την Οξεία Καταρροϊκή Λαρυγγίτιδα (εκδηλώνεται με εμφανή στοιχεία λοίμωξης του αναπνευστικού).

Στην σπασμωδική λαρυγγίτιδα το παιδί ξυπνάει και η αναπνοή του μοιάζει με γαύγισμα σκύλου.

Στην οξεία καταρροϊκή λαρυγγίτιδα η λοίμωξη αρχίζει συνήθως με πυρετό, δακρύρροια, φταρνίσματα, ρινική καταρροή , η φωνή του παιδιού βραχνιάζει και η αναπνοή του αρχίζει να κάνει ένα συριγμό. Ο συριγμός αυτός γίνεται εντονότερος κάθε φορά που προσπαθεί να αναπνεύσει πιο έντονα ή να κλάψει.

Κρατάμε ήρεμο, σε περιβάλλον υγρό με υγραντήρα πριν από την εμφάνιση της κρίσης ή με έκθεση σε ψυχρό αέρα. Το παίρνουμε αγκαλιά, σκεπαζόμαστε πολύ καλά και βγαίνουμε στο μπαλκόνι μέσα στη νύχτα, μέχρι να ηρεμήσει. Εάν η κρίση περάσει και το βάλετε να κοιμηθεί, επιλέξτε την καθιστή στάση και μείνετε να κοιμηθείτε δίπλα του καθιστή, για να το παρακολουθείτε και να το ακούσετε εγκαίρως σε ενδεχόμενο νέας κρίσης.

Αναλόγως της κατάστασης του παιδιού, επικοινωνούμε με την Ιατρό μας.

Βρογχίτιδα είναι φλεγμονή των βρόγχων. Οι βρόγχοι είναι οι διακλαδώσεις της τραχείας οι οποίες εκτείνονται μέσα στους πνεύμονες. Διακρίνεται στην οξεία βρογχίτιδα και την χρόνια βρογχίτιδα.

Η οξεία βρογχίτιδα είναι φλεγμονή της τραχείας και των βρόγχων, από ιό. Η χρόνια βρογχίτιδα είναι σοβαρότερη και προκαλείται από χρόνιο ερεθισμό και  φλεγμονή του βλεννογόνου του βρογχικού δέντρου. Συχνά προκαλείται από περιβάλλον καπνιστών στο σπίτι όπου ζει το παιδί. Συγκαταλέγεται στις χρόνιες αποφρακτικές πνευμονοπάθειες.

Παιδίατρος Καρυστιανού
ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΜΕΝΟΥ