logo-karistianou-grey

Μεταβολομική

Η μεταβολομική έρευνα στηρίζεται στη μελέτη των χημικών αντιδράσεων που διενεργούνται στον οργανισμό του κάθε ανθρώπου ως μια συνεχής αλληλουχία.  Ένα συστατικό μετατρέπεται σε κάποιο άλλο και αυτό στο επόμενο. Αυτές οι 5.000 περίπου χημικές αντιδράσεις που γίνονται αδιάκοπα στον οργανισμό από πολύ μικρά μόρια τα οποία ονομάζονται μεταβολίτες και ολόκληρη η εκτελούμε διεργασία, είναι ο γνωστός μεταβολισμός. Ο μεταβολισμός, αντιπροσωπεύει όλα τα τελικά προϊόντα των κυτταρικών διεργασιών σε κάθε μέρος του οργανισμού χωριστά.

Εάν λοιπόν σε κάποιο σημείο του μεταβολισμού μια χημική αντίδραση δεν διεκπεραιώνεται σωστά, τότε ένα συστατικό δεν περνάει στο επόμενο στάδιο συνεχούς αλλαγής και αρχίζει να συσσωρεύεται. 

Η μεταβολομική έρευνα μελετά και καταγράφει τις ποσότητες που θα έπρεπε να υπάρχουν σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αυτής, ώστε να εντοπίσει που προκαλείται συσσώρευση ενός συστατικού. Παρέχει δηλαδή, ένα λειτουργικό έλεγχο ενός οργανισμού, όπως αυτός καθορίζεται από το σύνολο των γονιδίων του, του RNA του, των πρωτεϊνών του και των περιβαλλοντικών παραγόντων.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων αυτών είναι πολύ σημαντική διότι έχει στόχο να αποκαλύψει πώς επάρκειες και ανεπάρκειες σε μικροθρεπτικά συστατικά, μπορούν να επηρεάσουν πολλαπλές βιολογικές διεργασίες, οδηγώντας σε διατήρηση της υγείας ή σε εξέλιξη μιας ασθένειας.

Οι σχέσεις μεταξύ αλληλοεπιδρώντων συμπαραγόντων και πρωτεϊνών και κατ’ επέκταση των γονιδίων προκαλούν ασθένειες και η μελέτη των σχέσεων αυτών, μπορεί να παρέχει στρατηγικές για την στοχευμένη θεραπεία.

Η μεταβολομική Ιατρική, μετά από την ανίχνευση των πραγματικών αιτίων που προκαλούν ένα πρόβλημα υγείας, έχει ρόλο και στη διαχείριση της λύσης του, με εξατομικευμένη κατάλληλη θεραπεία, μοναδική για κάθε ασθενή, παιδί ή ενήλικα. Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η βασική χημική ανισορροπία του οργανισμού, είτε προληπτικά είτε θεραπευτικά σε ήδη εκδηλωμένη νόσο.

Για να επιτευχθεί η θεραπεία της ανισορροπίας εφαρμόζεται μια φαρμακευτική αγωγή που θα έχει τις λιγότερες παρενέργειες και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα για τον συγκεκριμένο οργανισμό, όσο και να καλυφθούν οι ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά – βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα. Δηλαδή, η κατάλληλη διατροφή που χρειάζεται ο συγκεκριμένος οργανισμός για να λειτουργήσει καλύτερα. 

Η μεταβολομική Ιατρική έχει εφαρμογή στα αυτοάνοσα νοσήματα, στην ενδοκρινολογία, σε δυσλειτουργίες του γαστρεντερικού συστήματος, σε μυϊκά και σκελετικά προβλήματα, σε διαταραχές της διάθεσης και σε κεφαλαλγίες, σε παθήσεις του δέρματος, σε φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, στην παχυσαρκία και σε μεγαλύτερες ηλικίες, στη χρόνια κόπωση, χρόνια νοσήματα (υπέρταση, διαβήτης, καρδιαγγειακά κ.α.), στις ρευματοπάθειες  κ.α

Η μεταβολομική δεν είναι μία fast truck διαδικασία. Ο εντοπισμός και η διόρθωση του μεταβολισμού θέλει χρόνο, αλλά μπορεί να επαναφέρει και να θωρακίσει τον οργανισμό ενός ευπαθούς παιδιού με προβληματική υγεία χωρίς εμφανή αίτια.

Οι  μεταβολομικές αναλύσεις μετράνε πολύ μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού και παρέχουν ακριβείς πληροφορίες για ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές. Διενεργούνται με ειδικές εξετάσεις μέτρησης και αξιολόγησης των οργανικών οξέων στα ούρα για:

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΜΕΝΟΥ