logo-karistianou-grey

Παιδί και οδοντοφυΐα

Βγάζει δοντάκια!

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα δοντάκια των μωρών σας! 

Τα δόντια αναπτύσσονται και κατά την κύηση, αλλά δεν «ανατέλλουν» με τη γέννηση, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων!

Μετά τη γέννησή του το βρέφος βγάζει τα πρώτα δόντια που ονομάζονται «νεογιλά» και είναι 20 στον αριθμό. Το πρώτο δόντι εμφανίζεται γύρω στον 6ο μήνα της ζωής του. Τα μπροστινά δόντια βγαίνουν πρώτα, ενώ τα πίσω δόντια αντικαθίστανται μέχρι την ηλικία των 10-13 ετών. Επειδή όμως ο ρυθμός ανάπτυξης είναι διαφορετικός σε κάθε παιδί, το ίδιο ισχύει και με τα δόντια του. Η αντικατάσταση ολοκληρώνεται περίπου στην ηλικία των 21 ετών. Οι ενήλικες έχουν από 28 έως 32 μόνιμα δόντια μαζί με τους φρονιμίτες που δεν αναπτύσσονται σε όλους.

Αυτά, για την ολοκληρωμένη ενημέρωσή σας, αλλά καλό είναι να συζητήσουμε και λίγα πρακτικά θέματα:

Ο θηλασμός βοηθάει στην ανάπτυξη της υγιούς οδοντοφυίας διότι το πιπίλισμα στο στήθος δυναμώνει τους μύες του στόματος και το σαγόνι πολύ περισσότερο από το μπιμπερό.

Εάν τώρα το μωρό σας αρχίσει να βγάζει δοντάκια, μην τα φοβάστε διότι πιπιλάει κυρίως με τη γλώσσα. Εάν παρ΄ όλα αυτά, αισθανθείτε πόνο ή ενόχληση, βγάλτε αμέσως το μωρό από το στήθος και επαναλάβετέ το κάθε φορά που θα ξανασυμβεί. Το μήνυμα θα ληφθεί αντανακλαστικά και το μωρό σας θα σταματήσει να δαγκώνει. Πάντως, μη σταματάτε τον θηλασμό! Στην ανάγκη, χρησιμοποιείστε θήλαστρα σιλικόνης, για να μη πληγώνεται η θηλή σας.

Δεν πονούν όλα τα μωρά όταν ανατέλλουν τα πρώτα τους δόντια και μη φοβάστε προκαταβολικά! Θα καταλάβετε ότι αρχίζει να βγάζει δοντάκια όταν γεμίσει το στόμα του σάλια. Το μωρό σας μασάει και δαγκώνει ότι βρεί, τρίβει τα μάγουλα και τα αυτιά του, γκρινιάζει, δεν θέλει να φάει, ανεβάζει πυρετό, έχει διάρροια και μύξες. Όχι, δεν έχει ίωση, ελέγξτε τις επόμενες ημέρες το στόμα του με μια οδοντόβουρτσα σιλικόνης για το δάκτυλο ( που έτσι και αλλιώς θα χρειαστείτε λίγο αργότερα) και θα διαπιστώσετε ότι έχει «σκάσει’ το πρώτο δοντάκι και έπονται τα επόμενα, άρα και η συνέχεια στα συμπτώματα..

Για να το ανακουφίσετε χωρίς να μασάει παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα που δεν γνωρίζετε καλά τα υλικά κατασκευής τους ή για να μη τραυματίσει τα ούλα του, δώστε του κάποιο μασητικό παιχνιδι, ελαφρύ ώστε να το πιανει ευκολα, κολιέ από κεχριμπαρι, κ.α που πωλούνται γι αυτό το σκοπό στα φαρμακεία. Αν επιλεξετε αυτά που μπαινουν ψυγειο, προσεξτε να μην τα τοποθετησετε στην κατάψυξη, διότι θα παγώσουν και τα δάχτυλάκια του μωρού σας. Απλώς, να είναι δροσερά και ανακουφιστικά.

Επίσης, από το φαρμακείο μπορείτε να αγοράσετε κάποιο ζελ για μωρά που να εμπεριέχει γαρύφαλο που προκαλεί ελαφρά και ακίνδυνη αναισθησία στα ούλα, ή εάν δεν έχετε βράστε χαμομήλι και όταν κρυώσει κάντε του μασάζ στα ούλα, να το ανακουφίσετε αλλά και να διευκολύνεται να «σκάσει» για να αναδυθεί το δοντάκι.

Εάν παρ΄όλα αυτά το μωρό σας υποφέρει και ανεβάζει πυρετό από το ζόρισμα, ρωτήστε με να σας συστήσω πώς μπορείτε να προμηθευθείτε άλλα χρήσιμα, ασφαλή προϊόντα, όπως η ρίζα βιολέτας για να τη μασά  το μωρό σας και να του αρέσει και η γεύση. Επίσης,  ομοιπαθητικά ηρεμιστικά – καταπραϊντικά, όπως η Chamomilla, η Pulsatilla, το Aconitum ή άλλα σκευάσματα, μπορούν να βοηθήσουν πολύ και είναι αρκετά αποτελεσματικά.

Μην τα δίνετε όμως χωρίς να ρωτήσετε τον Παιδίατρό σας! Όλοι οι πόνοι και ο πυρετός, δεν προκαλούνται μόνο από τα πρώτα δοντάκια που ανατέλλουν…

Είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η υγεία των νεογιλών δοντιών διότι είναι εξ ίσου σημαντικά με τα μόνιμα. Η παραμέλησή τους με το πρόσχημα ότι θα αλλαχθούν από τα μόνιμα, είναι λάθος! Είναι σημαντικά για τη μάσηση της τροφής, για τη φυσιολογική ανάπτυξη των οστών των γνάθων και του προσώπου και επηρεάζουν την ομιλία. 

Είναι πολύ σημαντικό να μη χαθούν νωρίτερα, διότι διατηρούν το χώρο για να αναπτυχθούν τα μόνιμα δόντια στη σωστή θέση και να μη προκληθούν προβλήματα στις γνάθους. Η φροντίδα των δοντιών του μωρού αποτελεί το υπόβαθρο για την ανάπτυξη των μόνιμων δοντιών. Το βούρτσισμα πρέπει να ξεκινάει από τότε που τα πρώτα δόντια εμφανίζονται στο στόμα. Τα χαλασμένα παιδικά δόντια δημιουργούν ένα μολυσμένο περιβάλλον στο στόμα και όταν ανατείλουν τα μόνιμα δόντια, επηρεάζονται άμεσα. Επίσης, μπορεί να επηρεάσουν τη γενική υγεία του παιδιού, προκαλώντας πόνο και μερικές φορές πυρετό. Ζητείστε Βρεφικές οδοντόβουρτσες σιλικόνης που φοριούνται στο δάχτυλο.

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΜΕΝΟΥ