logo-karistianou-grey

Πότε ξεκινά η στερεά τροφή;

Πότε το παιδί είναι έτοιμο να εισάγει στερεές τροφές στη διατροφή του;

Ήρθε η στιγμή που το μωράκι σας κοντεύει να κλείσει τους 6 μήνες ζωής και πολλές απορίες δημιουργούνται σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής στερεών τροφών και το πρόγραμμα της διατροφής του. Αρχικά, είναι σημαντικό να γίνει αναφορά στην ηλικία έναρξης των στερεών τροφών: 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους επίσημους παιδιατρικούς φορείς , όλα τα βρέφη θα πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους 6 μήνες ζωής, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη ανάπτυξη και υγεία τους. Από τους 6 μήνες και μετά θα πρέπει να λαμβάνουν ασφαλή και επαρκή συμπληρωματική τροφή με παράλληλο θηλασμό έως τα δύο χρόνια ή και περισσότερο προκειμένου να καλυφθούν οι αυξανόμενες διατροφικές τους ανάγκες.

moro-troei-768x432

Μόνο μητρικό γάλα και καμία άλλη υγρή ή στερεή τροφή με εξαίρεση τα επανυδατώμενα  διαλύματα, σταγόνες , σιρόπια κτλ

Άλλες  τροφές και υγρά που απαιτούνται για την κάλυψη αναγκών σε συνδυασμό με το μητρικό γάλα

ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΡΕΦΗ (ΘΗΛΑΖΟΝΤΑ ΚΑΙ ΜΗ) ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ 6 ΜΗΝΩΝ ΖΩΗΣ , ΕΝΩ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ 4ΩΝ ΜΗΝΩΝ ΖΩΗΣ

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 4 ΜΗΝΕΣ ΖΩΗΣ

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΠΟΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΕΙΣΑΓΕΙ ΣΤΕΡΕΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Βασική προϋπόθεση στον χρόνο εισαγωγής των στερεών τροφών αποτελεί η νευροαναπτυξιακή ετοιμότητα του βρέφους και ο Παιδίατρος σας είναι ο πιο κατάλληλος να σας καθοδηγήσει. Αναπτυξιακά ορόσημα αποτελούν:

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΘΗΛΑΖΟΝΤΑ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗ ΘΗΛΑΖΟΝΤΑ ΒΡΕΦΗ

Συστήνεται αρχικά η εισαγωγή μικρής ποσότητας συνδυασμού τροφών με σταδιακή αύξηση της ποικιλίας, ποσότητας και συχνότητας κατανάλωσης τροφών και με γνώμονα πάντα τα σημάδια πείνας και κορεσμού του βρέφους. Δεν υπάρχει καθορισμένη σειρά εισαγωγής των τροφών. Προτείνονται  ως πρώτες, τροφές πλούσιες  σε σίδηρο (π.χ κόκκινο και λευκό κρέας, ψάρι).

Σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις, η εισαγωγή των κοινών αλλεργιογόνων τροφών (γαλακτοκομικά, αυγά, ψάρι, θαλασσινά, ίχνη ξηρών καρπών) δε χρειάζεται να καθυστερήσει , καθώς φαίνεται ότι η καθυστέρηση τους αυξάνει τον κίνδυνο αλλεργιών. Ομοίως, δε χρειάζεται και η καθυστέρηση εισαγωγής των βασικών ομάδων τροφίμων, προκειμένου να επιτευχθεί η ποικιλία στο διαιτολόγιο του βρέφους.

 Η εισαγωγή τροφίμων με γλουτένη γίνεται σε μικρές ποσότητες χρονικά κατά την διάρκεια του 1ου έτους ζωής.

Η κατανάλωση τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι αποφεύγεται κατά τον πρώτο χρόνο ζωής του βρέφους.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΤΡΟΦΩΝ

ΟΜΑΔΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
ΦΡΟΥΤΑ
Κομμάτια ή αλεσμένα, φρούτα εποχής
Μπανάνα, μήλο και αχλάδι αρχικά και ύστερα πορτοκάλι, μανταρίνι , πεπόνι κτλ
ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Βρασμένα Λαχανικά εποχής, χορτόσουπα, αλεσμένα ή λιωμένα. Σταδιακά γίνεται και η εισαγωγή διάφορων μυρωδικών
Αρχικά πατάτες, γλυκοπατάτες, κολοκυθάκι, καρότα και ύστερα ντομάτα, σπανάκι παντζάρι, μπρόκολο κτλ
ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ
Αυγό, κρέας, ψάρι
Μοσχάρι στην λαχανόσουπα, ύστερα κοτόπουλο. Ψαρόσουπα (μπακαλιάρος, γλώσσα)
ΚΑΛΑ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ ΚΑΙ Ω3
Ελαιόλαδο και κατανάλωση μικρών λιπαρών ψαριών ΑΡΓΟΤΕΡΑ
ΖΥΜΑΡΙΚΑ
ΑΣΤΡΑΚΙ, ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ
ΟΣΠΡΙΑ
ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ (Π.Χ ΦΑΚΗ ΣΤΗΝ ΧΟΡΤΟΣΟΥΠΑ) ΚΑΛΑ ΒΡΑΣΜΕΝΑ
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
ΦΡΕΣΚΟ ΤΥΡΙ, ΓΙΑΟΥΡΤΙ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΤΡΟΦΩΝ (ΓΙΑ ΘΗΛΑΖΟΝΤΑ ΚΑΙ ΜΗ)

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ ΤΟΝ 1ο ΧΡΟΝΟ ΖΩΗΣ

ΝΕΡΟ

Με την εισαγωγή των στερεών τροφών γίνεται και η έναρξη χορήγησης νερού στο βρέφος από ασφαλές δίκτυο ύδρευσης. Έτσι επιτυγχάνεται η καλή λειτουργία των νεφρών, του εντέρου και η κάλυψη των αναγκών σε υγρά. Συνιστάται ημερήσια ποσότητα 800-1000 ml συνολικών υγρών  κατά το δεύτερο εξάμηνο ζωής.  Κατά τη διάρκεια της ημέρας προσφέρουμε μικρές ποσότητες νερού στο βρέφος τακτικά με μπιμπερό ή εκπαιδευτικό ποτηράκι ή αργότερα με καλαμάκι

ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΡΟΦΩΝ

Ιδιαίτερη έμφαση χρειάζεται να δοθεί στην υφή των τροφίμων , η οποία πρέπει να προσαρμόζεται στις αναπτυξιακές δυνατότητες , καθώς και  στις διαφορετικές γεύσεις και αρώματα. Ειδικότερα, οι αλεσμένες τροφές αντικαθίσταται από ψιλοκομμένες και μικρά κομμάτια (ΒLW)

ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΟΥ 1ΟΥ ΕΤΟΥΣ ΖΩΗΣ  ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΥΠΟΛΟΙΠΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ , ΕΧΟΝΤΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.

ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΓΙΗ ΤΕΛΕΙΟΜΗΝΑ ΒΡΕΦΗ, ΩΣΤΟΣΟ Ο ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΒΡΕΦΟΥΣ

Πηγή: Πέγκυ Φερετζάνη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity, Τηλ. : 6986216726 , Email: peggyferet@gmail.com

Παιδίατρος Καρυστιανού
ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΜΕΝΟΥ