logo-karistianou-grey

Προβιοτικά και εγκυμοσύνη

Η χρήση προβιοτικών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βοηθήσει σε καταστάσεις όπως διάρροια, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, κολπίτιδες, έκζεμα, ενίσχυση γενικότερα του ανοσοποιητικού, ενώ ωφελείται έμμεσα και το μωρό, καθώς έχουν συσχετιστεί με προστασία έναντι του πρόωρου τοκετού, τις περιγεννητικές λοιμώξεις, γαστρεντερικά προβλήματα /ατοπία και συχνές λοιμώξεις αναπνευστικού στο μωρό.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Natural Medical Journal, ανέφερε ότι η χρήση προβιοτικών μείωσε την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κύησης. Ενώ σε άλλη μελέτη, αναφέρθηκε ότι η χρήση προβιοτικών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να σχετίζεται με προστασία από εκλαμψία.

Είναι γνωστό ότι η μήτρα, ο πλακούντας και ο αμνιακός σάκος , περιέχουν μικροβιακή χλωρίδα (τοπική άμυνα), με σκοπό την προστασία του κυήματος.

Η έγκυος, φροντίζει την διατροφή της, σταματάει την πολύ καφείνη, παίρνει συμπληρώματα για εγκύους. Πολύ σωστά, όλα αυτά, αλλά η στήριξη του εντέρου έχει επίσης μεγάλη σημασία.

Γνωρίζουμε ότι έντερο= υγεία. Και πόσο σημαντικό είναι αυτό ιδιαίτερα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Τροφές που ενισχύουν τα καλά βακτήρια όπως το παραδοσιακό γιαούρτι και το κεφίρ, για όσους δεν έχουν πρόβλημα στην κατανάλωση γαλακτοκομικών, είναι σημαντικές. Λάχανο τουρσί, πίκλες, ελιές, αρακάς και φυσικά, συμπληρώματα προβιοτικών. Τα προβιοτικά και οι πολυβιταμίνες μπορούν να συνεχιστούν και κατά την διάρκεια του θηλασμού, εμπλουτίζοντας το μητρικό γάλα αλλά και ενισχύοντας θρεπτικά την μαμά.

Πηγή: American pregnancy Association, BMJ Open

Μαρία Καρυστιανού
Μαρία Καρυστιανού

Ολιστική Παιδίατρος
IBCLC Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Περιεχομένων

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΜΕΝΟΥ