logo-karistianou-grey

Πώς θα αποφύγετε τις μολύνσεις στην εγκυμοσύνη

Οι λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να βλάψουν τόσο τη μητέρα και το μωρό της. Κάνοντας υγιεινές επιλογές και λαμβάνοντας μερικές επιπλέον προφυλάξεις μπορεί να βελτιωθεί η πιθανότητα τα μωρά να γεννηθούν υγιή.

10 πράγματα που μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και το μωρό σας από λοιμώξεις:

  • Διατηρήστε καλή υγιεινή και πλύνετε συχνά τα χέρια σας – ειδικά όταν φροντίζετε παιδιά. Το τακτικό πλύσιμο χεριών, ιδιαίτερα πριν και μετά από ορισμένες δραστηριότητες, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την απομάκρυνση των μικροβίων, την αποφυγή αρρώστιας και την πρόληψη λοιμώξεων. Εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμα σαπούνια και τρεχούμενο νερό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αφρόλουτρο αλκοολούχο αντισηπτικό.
  • Μαγειρέψτε το κρέας σας μέχρι να ψηθεί πολύ καλά. Οι χυμοί πρέπει να τρέχουν καθαροί και δεν πρέπει να υπάρχει ροζ ζουμί. Μην τρώτε χοτ ντογκ ή αλλαντικά, εκτός εάν θερμαίνονται μέχρι να ζεσταθούν στον ατμό. Αυτά τα μη ψημένα κρέατα και τα επεξεργασμένα κρέατα ενδέχεται να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια.
  • Αποφύγετε το μη παστεριωμένο (ωμό) γάλα και τα τρόφιμα που παράγονται από αυτό. Μην τρώτε μαλακά τυριά όπως φέτα, εκτός εάν έχουν ετικέτες που λένε ότι είναι παστεριωμένες. Τα μη παστεριωμένα προϊόντα μπορούν να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια
  • Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Β (GBS). Περίπου 1 στις 4 γυναίκες μεταφέρουν αυτόν τον τύπο βακτηρίων, αλλά δεν αισθάνονται άρρωστοι. Μια εύκολη δοκιμή επιχρίσματος κοντά στο τέλος της εγκυμοσύνης θα δείξει εάν έχετε αυτόν τον τύπο βακτηρίων. Εάν έχετε GBS, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τον τρόπο προστασίας του μωρού σας κατά τη διάρκεια του τοκετού.
  • Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τους εμβολιασμούς. Μερικά εμβόλια συνιστώνται πριν μείνετε έγκυος, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή αμέσως μετά τον τοκετό. Ο σωστός εμβολιασμός τη σωστή στιγμή, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρηθείτε υγιείς και να βοηθήσετε το μωρό σας να μην αρρωστήσει ή να έχει δια βίου προβλήματα υγείας.
  • Εξεταστείτε  για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ), όπως ο HIV και η ηπατίτιδα Β, και προστατευτείτε από αυτές. Μερικά άτομα που έχουν HIV, ηπατίτιδα Β ή ΣΜΝ δεν αισθάνονται άρρωστα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε εάν έχετε μία από αυτές τις ασθένειες.
  • Αποφύγετε άτομα που έχουν λοίμωξη. Μείνετε μακριά από άτομα που γνωρίζετε ότι έχουν λοιμώξεις, όπως ανεμοβλογιά ή ερυθρά, εάν δεν έχετε περάσει οι ίδιοι ή δεν είχατε εμβολιαστεί πριν από την εγκυμοσύνη.
  • Μην αγγίζετε και μην αλλάζετε βρώμικα σκουπίδια γάτας και αποφεύγετε την επαφή με πιθανώς μολυσμένο έδαφος. Ζητήστε από κάποιον άλλο. Εάν πρέπει να αλλάξετε τα σκουπίδια μόνοι σας, φροντίστε να φοράτε γάντια και να πλένετε τα χέρια σας αργότερα. Τα βρώμικα απορρίμματα γάτας και το χώμα ενδέχεται να περιέχουν επιβλαβή παράσιτα.
  • Μείνετε μακριά από άγρια ​​ζώα ή τρωκτικά, σαύρες και χελώνες και τα περιττώματα τους. Ζητήστε από έναν επαγγελματία ελέγχου παρασίτων να σας απαλλάξει από παράσιτα μέσα ή γύρω από το σπίτι σας. Εάν έχετε τρωκτικό κατοικίδιο, όπως χάμστερ ή ινδικό χοιρίδιο, ζητήστε από κάποιον άλλο να το φροντίσει μέχρι να φτάσει το μωρό σας. Ορισμένα τρωκτικά ενδέχεται να φέρουν επιβλαβή ιό.
  • Πάρτε μόνο βιταμίνες στις δόσεις που συνιστά ο γιατρός σας. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα καθημερινό προγεννητικό χάπι βιταμινών, το οποίο περιλαμβάνει φολικό οξύ, σίδηρο, ασβέστιο και άλλα μέταλλα και τα λιπαρά οξέα docosahexaenoic acid (DHA) και αραχιδονικό οξύ (ARA). Βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός σας γνωρίζει άλλα συμπληρώματα που μπορεί να παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών φαρμάκων.

 

 

Πηγή: Source American Academy of Pediatrics (Copyright © 2016)

Μαρία Καρυστιανού
Μαρία Καρυστιανού

Ολιστική Παιδίατρος
IBCLC Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Περιεχομένων

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΜΕΝΟΥ