Ολοκληρωμένες Συμβουλές θηλασμού
Με την ιδιότητα της πιστοποιημένης Συμβούλου Θηλασμού (IBCLC), απαντώ στα πιο συχνά σας ερωτήματα.
Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί ένα από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους διασφάλισης της υγείας και επιβίωσης του παιδιού. Το μητρικό γάλα αποτελεί τη φυσική τροφή που ταιριάζει απόλυτα με τις ανάγκες του και προσαρμόζεται σε αυτές καθώς το βρέφος μεγαλώνει. Καμία άλλη τροφή δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αξία του μητρικού.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα βρέφη δε χρειάζονται άλλο γάλα ή τροφή τους πρώτους 6 μήνες ζωής τους.
Πόσο συχνά πρέπει να θηλάζω;
Το νεογέννητό σας πρέπει να θηλάζει 8-12 φορές την ημέρα για περίπου τον πρώτο μήνα. Εάν αισθάνεστε σαν να ταΐζετε το παιδί σας πιο συχνά από έναν φίλο του οποίου το μωρό τρέφεται με φόρμουλα, μπορεί να είστε. Γιατί; Επειδή το μητρικό γάλα είναι πιο εύπεπτο, από τη φόρμουλα, που σημαίνει ότι κινείται μέσω του πεπτικού συστήματος του μωρού σας πιο γρήγορα και, επομένως, το μωρό σας πεινάει πιο συχνά.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ΤΟ ΓΑΛΑ ΑΓΕΛΑΔΟΣ ΠΟΥ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΛΙΠΟΥΣ, ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΟΡΤΑΣΤΙΚΟ (ΚΑΙ ΒΑΡΥ) ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΦΟΡΜΟΥΛΑ.
Η συχνή σίτιση θα βοηθήσει επίσης στην τόνωση της παραγωγής γάλακτος κατά τις πρώτες εβδομάδες. Αρχικά, ένα μωρό που θηλάζει, πιθανότατα θα θηλάζει 8-12 ή 16 φορές την ημέρα τουλάχιστον ή και όλη την ημέρα αν θέλει. Προετοιμαστείτε για μαραθώνιους θηλασμούς. Είναι απολύτως φυσιολογικό !! Εξάλλου, ο θηλασμός δεν είναι μόνο τροφή, είναι και μια μορφή εκπλήρωσης των υπόλοιπων αναγκών του βρέφους, όπως η ανάγκη για αγκαλιά, αγάπη, φροντίδα!
Τα νεογνά δεν πρέπει να μένουν περισσότερο από περίπου 4 ώρες χωρίς σίτιση, εκτός και αν ανακτήσουν το βάρος γέννησης.
Ο χρόνος πάντα υπολογίζεται από την στιγμή του ξεκινά ο θηλασμός και όχι από την στιγμή που τελειώνει. Δηλαδή, αν ένα γεύμα ξεκινά στις 6 το πρωί και το επόμενο ξεκινά στις 8 π.μ, τότε είναι ανά δύο ώρες. Γι΄ αυτό στην αρχή, πρακτικά ο θηλασμός είναι συνεχής.
Πολύ σημαντικό για επιτυχή εγκατάσταση του θηλασμού είναι η αναγνώριση των πρώιμων σημείων πείνας του μωρού και αυτό διότι, ένα πεινασμένο αλλά ήρεμο μωρό θα πιάσει πολυ καλύτερα την θηλή για να φάει, από ένα πεινασμένο, εκνευρισμένο βρέφος που θα πρέπει πρώτα να το ηρεμήσουμε. Συνεπώς, η παλιά συμβουλή «άφησε το να πεινάσει πολύ για να φάει», είναι εντελώς λάθος καθώς το κλάμα είναι το τελευταίο και όχι το πρώτο σημάδι πείνας.
ΠΡΩΙΜΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΕΙΝΑΣ
- Όταν ανοίγουν το στόμα τους και ψάχνουν
- Βάζοντας τα χέρια και τις γροθιές τους στο στόμα τους (μεγαλύτερη ηλικία)
- Τσαλακώνουν τα χείλη τους σαν να πιπιλίζουν
- Ακουμπούν ξανά το στήθος της μητέρας τους
- Όταν κινούν το στόμα του προς κάτι που χαϊδεύει ή αγγίζει το μάγουλό τους, ως αντανακλαστικό αναζήτησης
Είναι επίσης σημαντικό, ωστόσο, να συνειδητοποιείτε ότι κάθε φορά που το μωρό σας κλαίει δεν οφείλεται απαραίτητα στην πείνα. Μερικές φορές τα μωρά χρειάζονται απλώς αγκαλιά ή να αλλαχτεί η πάνα τους. Ή να αισθάνονται πολύ ζεστά ή πολύ κρύα.
ΣΗΜΑΔΙΑ ΣΩΣΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ
- Το στόμα του μωρού σας είναι ανοιχτό με τα χείλη στραμμένα προς τα έξω
- Το πηγούνι και η μύτη του πρέπει να στηρίζονται στο στήθος.
- Έχει πάρει όσο το δυνατόν περισσότερο θηλαία (δέρμα γύρω από την θηλή) στο στόμα του.
- Θηλάζει ρυθμικά και βαθιά, σε σύντομες εκρήξεις που χωρίζονται από παύσεις.
- Μπορείτε να το ακούτε να καταπίνει τακτικά.
- Η θηλή σας είναι άνετη.
ΣΗΜΑΔΙΑ ΛΑΘΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΥ
- Το κεφάλι του μωρού σας δεν ευθυγραμμίζεται με το σώμα του.
- Απορροφά μόνο τη θηλή σαν να κρέμεται από αυτή, αντί να θηλάζει με την περιοχή γύρω από την θηλή μέσα στο στόμα του.
- Πιπιλίζει με έναν ελαφρύ, γρήγορο τρόπο, αντί να παίρνει βαθιά, τακτικά ρουφήγματα.
- Τα μάγουλά του τραβιούνται προς τα μέσα ή ακούτε να κάνει κλικ θορύβους.
- Δεν τον ακούτε να καταπίνει τακτικά μετά την αύξηση της παραγωγής γάλακτος.
- Αντιμετωπίζετε πόνο καθ΄ όλη τη διάρκεια του θηλασμού ή έχετε σημάδια βλάβης στη θηλή (όπως ρωγμές ή αιμορραγία).
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΘΗΛΑΣΜΟΥ
Αυτό εξαρτάται από εσάς και το μωρό σας αλλά και από πολλούς άλλους παράγοντες, όπως:
- η παροχή γάλακτός σας είναι μειωμένη
- Η ροή του γάλακτος από τη θηλή είναι άμεση ή καθυστερεί λίγα λεπτά μέχρι να ξεκινήσει η τροφοδοσία
- η ροή του γάλακτος σας είναι αργή ή γρήγορη
- δεν τοποθετείτε το μωρό σας σωστά στο στήθος σας
- το μωρό κοιμάται ή αποσπάται εύκολα (κάτι που μπορεί να συμβαίνει σε μεγαλύτερα μωρά, ειδικά)
Η διάρκεια του θηλασμού εξαρτάται επίσης από την ηλικία των βρεφών. Καθώς τα μωρά μεγαλώνουν, γίνονται πιο αποτελεσματικά, οπότε μπορεί να χρειαστούν περίπου 5-10 λεπτά σε κάθε πλευρά, ενώ τα νεογνά μπορεί να τρέφονται έως και 20 λεπτά σε κάθε στήθος. Αλλά μην ξεχάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, εάν ανησυχείτε για τη διάρκεια της σίτισης του μωρού σας – είτε σας φαίνεται πολύ μικρη ή πολύ μεγάλη.
Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας ΕΠΙΑΣΕ ΤΗΝ ΘΗΛΗ ΣΩΣΤΑ από την αρχή, για να εξασφαλίσετε την όσο το δυνατόν πιο μεγάλη παραγωγή γάλακτος. Είναι σημαντικό το μωρό σας να θηλάζει με ένα ανοιχτό στόμα και να παίρνει όσο το δυνατόν περισσότερο όλη τη θηλή στο στόμα τους, όχι μόνο την άκρη της.
Πόσο συχνά πρέπει να εναλλάσσω τα στήθη;
Για να διατηρήσετε την παροχή γάλακτος και στα δύο στήθη – και να αποφύγετε την οδυνηρή εμπλοκή σε ένα – είναι σημαντικό να εναλλάσσετε τα στήθη και να προσπαθήσετε να δώσετε σε καθένα τον ίδιο χρόνο θηλασμού όλη την ημέρα. Και πάλι, αυτός ο χρόνος διαφέρει για κάθε μωρό και κάθε γυναίκα – μερικά μωρά μπορεί να ικανοποιηθούν μετά από 5-10 λεπτά σε κάθε στήθος, άλλα μπορεί να χρειάζονται 15 ή 20 λεπτά σε κάθε πλευρά.
Το μωρό σας φαίνεται να προτιμά και τα δύο στήθη με κάθε σίτιση και μπορεί να τα πάει καλά. Ή, το μικρό σας μπορεί να θέλει να θηλάζει σε ένα μόνο στήθος με κάθε σίτιση. Όποιον τρόπο κι αν επιλέξετε, είναι σημαντικό για εσάς να κάνετε ό, τι λειτουργεί και είναι το πιο άνετο για εσάς και το μωρό σας. ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΚΑΙ ΑΡΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΓΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΘΟΥΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΄ΧΑΣΕΤΕ ΄ ΑΥΤΟ. ΜΙΑ ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΤΑ 20 ΛΕΠΤΑ.
ΤΡΩΕΙ ΑΡΚΕΤΑ;
Πώς μπορώ να καταλάβω αν το μωρό μου τρώει αρκετά;
Οι νέες μητέρες, ειδικά οι μητέρες που θηλάζουν, ανησυχούν συχνά ότι τα βρέφη τους μπορεί να μην τρώνε αρκετά και αν χορταίνει με το γάλα τους. Η αλήθεια είναι ότι η μανούλα δεν μπορεί να ξέρει την ακριβή ποσότητα γάλακτος που έχει λάβει το μωρό κατά την διάρκεια του θηλασμού, όμως μπορεί να το καταλάβει παρατηρώντας άλλες παραμέτρους:
- Η απώλεια βάρους τις πρώτες μέρες γέννησης του σταδιακά σταματά και ύστερα αρχίζει να αυξάνει.
- Το έντερο του παιδιού να πραγματοποιεί κένωση/ κενώσεις με μορφές που ποικίλουν. Πρέπει να έχουμε 1-3 πάνες με κενώσεις.
- Θέλουμε, επίσης, αρκετές πάνες βρεγμένες την ημέρα, με σχεδόν άχρωμα ή ωχροκίτρινα ούρα, κάτι το οποίο υποδηλώνει την καλή ενυδάτωση του βρέφους.
- Τέλος, αν κοιμάται ήρεμο μεταξύ των γευμάτων του.
Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το μωρό σας παίρνει αρκετή τροφή, εάν:
- φαίνεται ικανοποιημένο μετά το φαγητό
- παράγει περίπου 4-6 βρεγμένες πάνες την ημέρα
- έχει τακτικές κινήσεις του εντέρου
- κοιμάται καλά
- είναι σε εγρήγορση όταν ξυπνά
- κερδίζει βάρος
Το μωρό σας μπορεί να μην παίρνει αρκετή τροφή, εάν:
- δεν φαίνεται να είναι ικανοποιημένο μετά τη σίτιση
- κοιμάται συνεχώς (υπνηλία)
- δεν κάνει αρκετές υγρές και λερωμένες πάνες την ημέρα
- είναι ιδιότροπο ή κλαίει πολύ
- δεν κερδίζει βάρος
Εάν ανησυχείτε ότι το μωρό σας δεν τρώει αρκετά, επικοινωνήστε μαζί μας. Ελέγχουμε τα βρέφη που θηλάζουν 24 έως 48 ώρες μετά από την αναχώρηση από το Μαιευτήριο. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, το μωρό θα ζυγιστεί και θα εξεταστεί και μπορεί να αξιολογηθεί η τεχνική θηλασμού της μητέρας. Είναι επίσης μια ευκαιρία για τις θηλάζουσες μητέρες να κάνουν ερωτήσεις.
Ακόμα κι αν ένα μωρό που θηλάζει τα πάει καλά, πιθανότατα θα προγραμματίσουμε και άλλη επίσκεψη όταν το μωρό είναι περίπου 2 εβδομάδων. Αυτές οι εξετάσεις μετά τον τοκετό μπορούν να σας βοηθήσουν να είστε σίγουροι ότι το μωρό σας αυξάνει το βάρος και λαμβάνει αρκετά θρεπτικά συστατικά.
Για τη δική σας ηρεμία, μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε ένα σημειωματάριο ή ένα ημερολόγιο θηλασμού πρώτης εβδομάδας για να γράφετε κάθε φορά που το μωρό σας τρέφεται, πόση ώρα τράφηκε από το κάθε στήθος, πόσες φορές είχε υγρή πάνα ή κόπρανα, για να μας τα μεταφέρετε σωστά.
Εάν ανησυχείτε ή παρατηρήσετε ενδείξεις ότι το βρέφος σας δεν παίρνει αρκετά θρεπτικά συστατικά, καλέστε μας!