Ο πυρετός, ακόμη και ο υψηλός πυρετός με ρίγη, δεν είναι αρρώστια! Είναι το σύμπτωμα, το σινιάλο που στέλνει ο οργανισμός ως αντίδραση σε μία ποικιλία παραγόντων, με συνηθέστερο αίτιο τις λοιμώξεις, κυρίως από ιούς αλλά και από βακτήρια. Όμως εκτός από «σινιάλο» είναι και το αντιμικροβιακό όπλο του οργανισμού το οποίο πετυχαίνει να ελαττώσει τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων και να ενεργοποιήσει τον ανοσολογικό μηχανισμό του οργανισμού, ώστε να δώσει επιτυχώς τη μάχη κατά του «εισβολέα» δυσκολεύοντας τον πολλαπλασιασμό των ιών.
Πότε λέμε ότι το παιδί έχει πυρετό; Όταν η θερμοκρασία του ορθού είναι υψηλότερη του 38οC, του στόματος πάνω από 37,8οC και της μασχάλης πάνω από 37,2οC.
Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτείται αντιμετώπιση ακόμη και του υψηλού πυρετού ενός παιδιού εάν παραμένει ζωηρό, επικοινωνεί πολύ καλά έστω και κουρασμένα. Η διάθεση του παιδιού αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα. Ο πυρετός συνοδεύεται συνήθως από συμπτώματα όπως κεφαλαλγία, μυαλγίες, εμετούς διάρροιες, εξάνθημα κλπ. Μερικά από τα παραπάνω πρέπει να εκτιμηθούν από την Παιδίατρο, ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή μη πυρετού.
Γι αυτό και η φροντίδα του γονιού θα πρέπει πρωτίστως να αφορά την ενυδάτωση του παιδιού και την παρακολούθηση όσων συνοδεύουν τον πυρετό.
Επιπλέον, απευθύνεστε σε Παιδίατρο όταν το μωρό σας έχει θερμοκρασία πάνω από 38 οC επί 3 ημέρες, όταν δεν αισθάνεται καλά ανεξάρτητα από τις ημέρες του πυρετού, όταν αρνείται να πιει αρκετά υγρά, όταν γκρινιάζει ιδιαίτερα, δεν κοιμάται ή έχει υπνηλία. Επίσης, τα παιδιά κάθε ηλικίας που έχουν επαναλαμβανόμενους ημερήσιους πυρετούς που διαρκούν λίγο και υποχωρούν μόνοι τους, παιδιά με υποκείμενο νόσημα.
Ομοιοπαθητική αγωγή για τον πυρετό
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στον πυρετό, η ανταπόκριση του παιδιού στην ομοιοπαθητική αγωγή είναι άμεση και εντυπωσιακή. Το κατάλληλο ομοιοπαθητικό φάρμακο κατά τη διάρκεια του πυρετού, δίνει στο παιδί την απαιτούμενη ενέργεια ώστε να αυξήσει τις δυνάμεις του για να καταπολεμήσει μόνο του τον εισβολέα. Σημαντικό αποτέλεσμα της ομοιοπαθητικής θεραπείας στις οξείες λοιμώξεις δεν είναι μόνο η άμεση αντιμετώπιση της λοίμωξης, αλλά και το μακροχρόνιο όφελος που αυτή επιφέρει. Όταν σε ένα παιδί που αντιμετωπίζει μια οξεία λοίμωξη χορηγηθεί με επιτυχία ομοιοπαθητική αγωγή, μειώνονται σε μεγάλο βαθμό οι πιθανότητες να ξαναεμφανιστεί αυτή η λοίμωξη, από τη στιγμή που η ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού παραμένει ως αποτέλεσμα της θεραπείας.
Τι κάνετε εσείς για να βοηθήσετε το παιδάκι σας όταν έχει υψηλό πυρετό:
- Εάν έχει ρίγος το σκεπάζετε, το αφήνετε να ιδρώσει και αμέσως μόλις ανέβει ο πυρετός, το ξεσκεπάζετε και το αλλάζετε.
- Χρησιμοποιείτε ανεμιστήρας σε χαμηλή σκάλα για να το δροσίσετε.
- Ο ύπνος και η ξεκούραση αποτελούν το καλύτερο αντιμικροβιακό όπλο για το παιδί σας, διότι ο οργανισμός επιβραδύνει τους ρυθμούς του και αποταμιεύει ενέργεια, έτσι ώστε να μπορέσει να ανακάμψει γρηγορότερα από τη λοίμωξη.
- Κάντε στο παιδί ένα μπάνιο για αποβολή της θερμοκρασίας.
- Εντριβές με ζεστό λαδάκι για το σώμα (όπως αμυγδαλέλαιο/σπαθόλαδο), στο οποίο έχετε ρίξει μερικές σταγόνες από αιθέρια έλαια (πχ θυμάρι/ευκάλυπτος/μέντα/μαύρο κύμινο) και λίγη κανέλα για υπεραιμία ή ένα πανάκι με οινόπνευμα.
- Δίνετε συνεχώς δροσερά υγρά κάθε μορφής και αν αρνείται να τα δεχθεί για περισσότερες από 4-5 ώρες, ιδιαίτερα αν συνυπάρχουν εμετοί ή διάρροιες, επικοινωνήστε με την Παιδίατρο. Εάν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορεί να εξετάσει το παιδί, κατευθυνθείτε σε νοσοκομείο/κλινική για ενδοφλέβια χορήγηση υγρών.
- Εάν από τον πυρετό έχει οπτικές ψευδαισθήσεις, σύγχυση μικρής διάρκειας, εκδηλώσεις φόβου και κακής επικοινωνίας, μην τρομάζετε διότι ανεβαίνει απότομα ή πέφτει απότομα ο πυρετός, αλλά μείνετε κοντά του να το παρακολουθείτε.