logo-karistianou-grey

Βρογχιολίτιδα ή πνευμονία;

Βρογχιολίτιδα ή πνευμονία;

Η βρογχιολίτιδα προσβάλλει βρέφη έως και 2 ετών παιδιά. Προκαλείται από ιούς που μεταφέρουν οι γονείς ή τα αδερφάκια και τους  μεταδίδουν μέσω της αναπνευστικής οδού.

Συμπτώματα της βρογχιολίτιδας

λαρυγγίτιδα βρογχίτιδα

Τα αρχικά συμπτώματα είναι η ρινική συμφόρηση, ο βήχας, ίσως και πυρετός. Εάν εξελιχθεί, οδηγεί σε αναπνευστική δυσχέρεια. Δηλαδή, το παιδί  εμφανίζει συχνές και γρήγορες αναπνοές, κατά την εισπνοή εμφανίζονται εισολκές, δηλαδή κενό στη βάση του λαιμού και ανάμεσα στα πλευρά, η κοιλιά ανεβοκατεβαίνει γρήγορα. Επίσης κατά την εκπνοή μπορεί να ακούγεται ένας συριγμός ενώ σε βαριές περιπτώσεις το χρώμα του μωρού αλλάζει.

Εφαρμόστε στο μωρό σας ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό, αφαιρώντας τις υγροποιημένες μύξες του με το ειδικό αναρροφητήρα, όσες φορές χρειάζεται. Μη σας απασχολεί εάν δεν τρώει στερεές τροφές, αρκεί να λαμβάνει υγρά, την ποσότητα των οποίων ελέγχετε στις πάνες του.

Εάν εμφανιστεί έντονη δυσκολία στην αναπνοή με αποτέλεσμα το μωρό να μη μπορεί ούτε να θηλάσει, τότε αν έχετε νεφελοποιητή μπορείτε να κάνετε μάσκες με φυσιολογικό ορό, κολλοειδή άργυρο, πρόπολη και χρειάζεται εκτίμηση από Ιατρό, οπωσδήποτε.

Τα συμπτώματα της πνευμονίας

Πνευμονία ονομάζεται η προσβολή των πνευμόνων από κάποιον ιό ή βακτήριο. Στο 40%-70% το παθογόνο αίτιο δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί ενώ το 30%-40% των παιδιών έχουν μικτή βακτηριακή και ιογενή λοίμωξη.

Τα συμπτώματα στην αρχή μοιάζουν με συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, όπως ρινική καταρροή, βήχας, πυρετός, αναπνευστική δυσχέρεια. 

Στην πνευμονιοκοκκική πνευμονία η κλινική εικόνα είναι θορυβώδης με αιφνίδια προσβολή, υψηλό πυρετό, ρίγος, κοφτό βήχα, θωρακικό ή κοιλιακό άλγος, κακουχία, ωχρότητα.

Πρέπει να τονίσουμε ότι δεν δίνουμε αντιβιοτικά σε ιογενή πνευμονία, σε βρογχιολίτιδα ή προληπτικά.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση της πνευμονίας στοχεύει στην υποστηρικτική αγωγή  για την καταπολέμηση του υπεύθυνου αιτίου όταν αυτό είναι δυνατόν. Αυτή περιλαμβάνεται την καλή ενυδάτωση, την αντιμετώπιση της αναπνευστικής δυσχέρειας με τη χορήγηση υγροποιημένου οξυγόνου με νεφελοποιητή που διαθέτουμε στο Ιατρείο και με ομοιπαθητικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού του, τα οποία έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. 

Αν τα αποτελέσματα των εξετάσεων ή η κλινική εικόνα δείξουν μικροβιακή λοίμωξη τότε μόνο χορηγείται το κατάλληλο αντιβιοτικό από το στόμα ή παρεντερικά στα νεογνά. Εάν υπάρχει πνευμονία, τότε χρειάζονται ενδονοσοκομειακή νοσηλεία.

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΜΕΝΟΥ