logo-karistianou-grey

Άσθμα – Φυσική αντιμετώπιση

Γιατί το παιδί μου έχει άσθμα;

Το άσθμα είναι μια από τις πιο κοινές χρόνιες αναπνευστικές ασθένειες παγκοσμίως. Επηρεάζει όλες τις ηλικίες αλλά συχνά ξεκινά στην παιδική ηλικία.

Η έναρξη και οι παροξύνσεις εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες όπως ευαισθησία στις λοιμώξεις, έκθεση σε αλλεργιογόνα, έκθεση στον καπνό , έκθεση στην εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση, κληρονομικότητα.

Αρκετές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει το ρόλο που παίζουν τα μικρόβια στη ρύθμιση της ανοσολογικής απάντησης και στην ανάπτυξη ατοπίας και άσθματος. Σε αυτό πιθανότατα να συμβάλει η απουσία πρώιμης έκθεσης στα διάφορα περιβαλλοντικά μικρόβια απαραίτητα για να εξασφαλιστεί ο αποικισμός των γαστρεντερικών και / ή αναπνευστικών οδών ( θεωρία υγιεινής). Τα κοινά μικρόβια είναι απαραίτητα για να εξασφαλίσουν ένα ισορροπημένο, ανοσοποιητικό σύστημα.

Είναι πλέον γνωστό, ότι το υγιές βρογχικό δέντρο περιέχει μια ποικιλία καλών βακτηρίων (μικροβίωμα) διαφορετικών από εκείνο της ανώτερης αναπνευστικής οδού και ότι τα βακτήρια αυτά μπορεί να απορυθμιστούν και μην μπορούν να προστατεύσουν τον πνεύμονα, όπως συμβαίνει σε άτομα με χρόνια αναπνευστική νόσο, για παράδειγμα, άσθμα.

Το μικροβίωμα αυτό είναι διαφορετικό σε σχέση με αυτό παιδιών χωρίς αναπνευστικά προβλήματα. Και πρόσφατες μελέτες, καταδεικνύουν αυτήν την διαφορετικότητα να έχει άμεση σχέση με τις κλινικές και φλεγμονώδεις εκδηλώσεις του άσθματος. Η σπουδαιότητα ενός καλού ανοσοποιητικού και η παρουσία υγιούς ανατομικού φραγμού (βλεννογόνος) είναι απαραίτητα για την ύφεση της νόσου

Επιπλέον, μετά τη γέννηση, τα μικροβίωμα του εντέρου αλληλοεπιδρά με τον ιστούς μας, ειδικά με τον λεμφικό ιστό, διασφαλίζοντας έτσι αποτελεσματική ανοσολογική ενεργοποίηση. Ποιά όμως η σχέση μεταξύ του μικροβιώματος, του ανοσοποιητικού και του άσθματος στην παιδική ηλικία? Και πως μπορούμε να το βελτιώσουμε?

Μικροβίωμα και άσθμα

Γεννιόμαστε με κάποιο μικροβίωμα (φυσική άμυνα) και στην πορεία της ζωής μας, το βελτιώνουμε, το εμπλουτίζουμε ή το καταστρέφουμε.

Σε όλη αυτήν την πορεία, παίζει ρόλο, αν γεννηθήκαμε με φυσιολογικό τοκετό ή ΚΤ (καλύτερο μικροβίωμα στον φυσιολογικό τοκετό και κυρίως αν η μητέρα δεν έχει πρόβλημα με το έντερο), αν χρειάστηκε να πάρουμε αντιβιώσεις (ιδιαίτερα χωρίς ταυτόχρονη λήψη προβιοτικών ), αν έχουμε ενδείξεις αλλεργίας, αν έχουμε ισορροπημένη διατροφή και άλλα.

Αυτή η φυσική άμυνα , μας εξασφαλίζει έναν ακέραιο φυσικό φραγμό (βλεννογόνο) που συνεργάζεται άψογα με τα καλά βακτήρια του μικροβιώματος και με τα ανοσοποιητικά κύτταρα για την καταπολέμηση διαφόρων παθογόνων. Όσο μεγαλύτερη η ποικιλία καλών βακτηρίων, τόσο καλύτερο μικροβίωμα και άρα καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το μικροβίωμα συνδέεται άμεσα με το ανοσοποιητικό , αφού η κύρια έδρα αυτού (70-80%) βρίσκεται πάνω στο έντερο. Αυτό σημαίνει ότι παρουσία δυσμενούς περιβάλλοντος, όπως συμβαίνει στην δυσβίωση , θα επηρεάσει την λειτουργία του με αποτέλεσμα την εμφάνιση διαταραχών, ξεκινώντας από αυξημένη ευαισθησία στις λοιμώξεις, παθολογική αναγνώριση τροφών ως αλλεργιογόνα και άρα την εμφάνιση αλλεργίας/ατοπίας/άσθματος έως την παρουσία χρόνιας φλεγμονής που έχει συνδεθεί με νόσο CROHN/ελκώδη κολίτιδα/ και αυτοάνοσα.

Πως μπορούμε να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης άσθματος ή οποιασδήποτε αλλεργίας?

Μα φυσικά ενισχύοντας το μικροβιωμά και το ανοσοποιητικό. Ο θηλασμός, η χορήγηση προβιοτικών και βιταμίνης D3 αποτελούν μια, πολλά υποσχόμενη τριάδα ενίσχυσης ανοσοποιητικού, από την γέννηση, με πολλές μελέτες να αποδεικνύουν την ωφελιμότητα της. Σημαντικά είναι και τα οφέλη της Κβαντικής Ιατρικής.

Παιδίατρος Καρυστιανού
ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΜΕΝΟΥ