logo-karistianou-grey

Κολικοί στα βρέφη

Για να καθησυχάσουμε εξαρχής της νέες μητέρες, ξεκαθαρίζουμε ότι οι κολικοί δεν εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των βρεφών τους.

Όσες έχουν ήδη αποκτήσει μωρό, γνωρίζουν ότι οι εκρήξεις υπερβολικού κλάματος εμφανίζονται κατά τη 2η με 3η εβδομάδα της ζωής του βρέφους και φθάνουν στην κορύφωσή τους στους 1,5 – 2 μήνες μετά, αρχίζουν να υποχωρούν στους 2,5 μήνες και παύουν οριστικά να ταλαιπωρούν τα νεογέννητα, στους 3 – 4 μήνες. Οι πόνοι αυτοί οφείλονται σε εντερικές λειτουργίες προσαρμογής του μωρού και εμφανίζονται είτε θηλάζετε, είτε όχι.  

Οι κολικοί χαρακτηρίζονται από αιφνίδιο, έντονο, διαπεραστικό κλάμα και έξαψη στο πρόσωπο, διογκωμένη και τεταμένη κοιλιά, με το βρεφος να μαζεύει τα ποδαράκια του στην κοιλιά και να σφίγγει τις γροθιές του. Η διάρκειά τους μπορεί να είναι από λίγα λεπτά έως και πολλές ώρες, με μεσοδιαστήματα ηρεμίας και εμφανιζεται συνηθως βραδυ.

Επειδή είναι φυσιολογικό να υποφέρετε ακούγοντας το μωρό σας να κλαίει γοερά, πρέπει να γνωρίζετε ότι το χειρότερο είναι να γίνετε οι ίδιοι νευρικοί. Όταν δεν αντέχετε άλλο, δώστε το μωρό στον σύντροφό σας ώστε να ηρεμήσετε.

Είναι σίγουρα κολικοί;

Κατ΄ αρχήν, θα πρέπει να αποκλείσετε την πιθανότητα το μωρό σας να κλαίει για άλλους λόγους όπως:

Να πεινάει, να έχει πρόβλημα δυσκοιλιότητας, να θέλει να κοιμηθεί και το ενοχλεί ο θόρυβος του περιβάλλοντος, να κρυώνει ή να ζεσταίνεται, να ανεβάζει πυρετό, να θέλει άλλαγμα η πάνα του που το ενοχλεί, να θέλει να πιπιλήσει το στήθος χωρίς να πεινάει, η να θέλει να το κρατήσετε αγκαλιά.  

Ενημερώστε μας για τα ακριβή συμπτώματα του μωρού σας για να σας δώσουμε εξειδικευμένες οδηγίες.

Δείτε πληροφορίες για πρώτες βοήθειες με τη χρήση ομοιοπαθητικών

Απλές συμβουλές αντιμετώπισης κολικών

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΜΕΝΟΥ