Για να καθησυχάσουμε εξαρχής της νέες μητέρες, ξεκαθαρίζουμε ότι οι κολικοί δεν εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των βρεφών τους.
Όσες έχουν ήδη αποκτήσει μωρό, γνωρίζουν ότι οι εκρήξεις υπερβολικού κλάματος εμφανίζονται κατά τη 2η με 3η εβδομάδα της ζωής του βρέφους και φθάνουν στην κορύφωσή τους στους 1,5 – 2 μήνες μετά, αρχίζουν να υποχωρούν στους 2,5 μήνες και παύουν οριστικά να ταλαιπωρούν τα νεογέννητα, στους 3 – 4 μήνες. Οι πόνοι αυτοί οφείλονται σε εντερικές λειτουργίες προσαρμογής του μωρού και εμφανίζονται είτε θηλάζετε, είτε όχι.
Οι κολικοί χαρακτηρίζονται από αιφνίδιο, έντονο, διαπεραστικό κλάμα και έξαψη στο πρόσωπο, διογκωμένη και τεταμένη κοιλιά, με το βρεφος να μαζεύει τα ποδαράκια του στην κοιλιά και να σφίγγει τις γροθιές του. Η διάρκειά τους μπορεί να είναι από λίγα λεπτά έως και πολλές ώρες, με μεσοδιαστήματα ηρεμίας και εμφανιζεται συνηθως βραδυ.
Επειδή είναι φυσιολογικό να υποφέρετε ακούγοντας το μωρό σας να κλαίει γοερά, πρέπει να γνωρίζετε ότι το χειρότερο είναι να γίνετε οι ίδιοι νευρικοί. Όταν δεν αντέχετε άλλο, δώστε το μωρό στον σύντροφό σας ώστε να ηρεμήσετε.
Είναι σίγουρα κολικοί;
Κατ΄ αρχήν, θα πρέπει να αποκλείσετε την πιθανότητα το μωρό σας να κλαίει για άλλους λόγους όπως:
Να πεινάει, να έχει πρόβλημα δυσκοιλιότητας, να θέλει να κοιμηθεί και το ενοχλεί ο θόρυβος του περιβάλλοντος, να κρυώνει ή να ζεσταίνεται, να ανεβάζει πυρετό, να θέλει άλλαγμα η πάνα του που το ενοχλεί, να θέλει να πιπιλήσει το στήθος χωρίς να πεινάει, η να θέλει να το κρατήσετε αγκαλιά.
Ενημερώστε μας για τα ακριβή συμπτώματα του μωρού σας για να σας δώσουμε εξειδικευμένες οδηγίες.
Δείτε πληροφορίες για πρώτες βοήθειες με τη χρήση ομοιοπαθητικών
Απλές συμβουλές αντιμετώπισης κολικών
- Εάν θηλάζετε, αποφύγετε τις τροφές που προκαλούν αέρια (λάχανο, φασόλια, κουνουπίδι, το μπρόκολο), τα πικάντικα φαγητά, τα μπαχαρικά, τον καφέ, τη σοκολάτα, το αλκοόλ και τα αεριούχα ποτά. Εάν το βρέφος πίνει βρεφικό γάλα σκόνη, συζητήστε με την παιδίατρο μήπως πρέπει να αλλάξετε γάλα.
- Εάν το μωρό θηλάζει να έχει στο στόμα όλη τη θηλαία άλω, δηλαδή τη σκούρα περιοχή γύρω από τη θηλή, διότι αλλιώς, καταπίνει μεγαλύτερη ποσότητα αέρα από τα πλάγια των χειλιών του. Εάν σιτίζεται με μπιμπερό, τότε πρέπει κάθε φορά να ελέγχετε εάν οι τρύπες της θηλής του μπιμπερό είναι ανοιχτές ώστε το γάλα ρέει με τρόπο ομοιόμορφο και συνεχή. Αν το πίνει πολύ γρήγορα, ελέγξτε το μέγεθος της τρύπας του μπιμπερό μήπως είναι πολύ μεγάλη, φροντίστε να το κρατάτε σε σχεδόν όρθια θέση, ώστε να μην μπορεί να ρουφήξει μαζί και αέρα και δώστε του την ευκαιρία ενδιάμεσα να ρευτεί. Φροντίστε να αποφεύγετε να δίνετε τον αφρό του γάλακτος που απέμεινε στο μπιμπερό και αποφύγετε να το ταϊζετε υπερβολικά διότι επιδεινώνει τους κολικούς.
- Μην αφήνετε το μωρό να κλαίει. Ακουμπήστε το στην αγκαλιά σας για να εισπράττει ζεστασιά και στοργή, μην το κουνάτε ασταμάτητα διότι μπορεί να του φέρει εκνευρισμό, επιλέξτε ένα ήσυχο περιβάλλον και νανουρίστε το χωρίς πολλά παιχνίδια και φωνές, έστω και εάν είναι τραγούδια. Η αναστάτωση εντείνει τους κολικούς.
- Κάντε του ένα ζεστό μπάνιο το βράδυ και ένα ελαφρύ μασάζ με μαλακτικές κυκλικές κινήσεις, από τα αριστερά προς τα δεξιά και από κάτω προς τα πάνω και ύστερα αντίστροφα κρατώντας τη κοιλίτσα ζεστή, μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα ζεστό, όχι καυτό επίθεμα στην κοιλίτσα του.
- Βοηθήστε το να αεριστεί, ξαπλώνοντάς το ανάσκελα, πιέζοντας τα ποδαράκια του ελαφρά προς την κοιλιά του για λίγο και επαναλαμβανόμενα.
- Βγάλτε το βόλτα για να ηρεμήσει είτε σε μάρσιπο, είτε με το αυτοκίνητο, καθώς ο βόμβος της μηχανής και οι κραδασμοί, συχνά το αποκοιμίζουν.
- Δοκιμάστε την Ομοιοπαθητική, η οποία στο θέμα των κολικών έχει πολύ καλά και άμεσα αποτελέσματα. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι συνήθως φυτικής προέλευσης και δεν προκαλούν παρενέργειες ούτε εθισμό στο μικρό σας.