logo-karistianou-grey

Μέθοδος baby led weaning

Η μέθοδος Baby-Led Weaning αφορά στον τρόπο που προσλαμβάνουν τα μωρά την τροφή και καθιερώθηκε σε όλο τον κόσμο, ως φυσικός τρόπος ένταξης του παιδιού στη διατροφή των στερεών, χωρίς να εγκυμονεί κινδύνους για το ίδιο. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Το μωρό σας, περίπου στην ηλικία των 6 μηνών, δεν το ταΐζετε με αλεσμένες τροφές, αλλά το αφήνετε να βρει την τροφή στο τραπεζάκι φαγητού και να την πάρει το ίδιο με τα δαχτυλάκια του καταφέρνοντας με τον τρόπο αυτό να συντονίσει τα μάτια με το χέρι, τις δεξιότητες μάσησης, την επιδεξιότητα και τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Εξερευνά μόνο του τη γεύση, την υφή, το άρωμα και το χρώμα μιας ποικιλίας τροφών που φυσικά, επιλεκτικά εσείς, βάλατε στο πιάτο του. Όταν αυτό συμβαίνει, το παιδί τρώει μόνο όσο χρειάζεται και σταματάει όταν χορτάσει!

Με τη μέθοδο baby let weaning δε χρειάζεται να αγοράσετε βαζάκια με τροφές, δεν χρειάζεται ειδική μαγειρική για το μωρό, αλλά πρέπει επίσης να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και δίπλα του συνεχώς, την ώρα που τρώει. 

Επίσης, προετοιμαστείτε για την ακαταστασία και το γεγονός ότι θα πετάει και θα λερώνει τον δίσκο, το καρεκλάκι ή και το πάτωμά του στην αρχή. Προτιμήστε σε κάποια γεύματα που τρώει όλη η οικογένεια, να βάλετε το καρεκλάκι φαγητού του ως καρέκλα στο τραπέζι, για να νιώθει ότι συμμετέχει σε μια πολύ φυσική, οικογενειακή διαδικασία. Δώστε στο μωρό σας μερικά από τα ίδια συστατικά που συνθέτουν το πιάτο σας, αρκεί να πληρούν τις προδιαγραφές που περιγράφουμε παρακάτω

Μην είστε υπερβολικά θερμοί ή συναισθηματικοί με το πώς τα καταφέρνει τρώγοντας. Το φαγητό πρέπει να αντιμετωπίζεται ως φυσικό και αναμενόμενο μέρος της ημέρας. Μην επαινείτε, μην πιέζετε, μην επιπλήττετε για το φαγητό.

Μέθοδος baby let weaning

Πώς εφαρμόζεται η μέθοδος

Για να ξεκινήσετε τη μέθοδο, θα πρέπει το παιδάκι σας να μπορεί να κάθεται σε ένα παιδικό καρεκλάκι χωρίς βοήθεια, να έχει καλή στήριξη στο λαιμό και να μπορεί να μετακινεί το φαγητό στο πίσω μέρος του στόματός του με κινήσεις πάνω και κάτω. Μπορεί κάτι τέτοιο να μη μπορεί να επιτευχθεί στους 6 μήνες, αλλά στους 9 μήνες, ενώ παράλληλα θηλάζει.

Μπορείτε και να το ταΐζετε με το κουτάλι ώστε να είστε βέβαιοι ότι παίρνει την αναγκαία τροφή και να το αφήσετε π.χ πουρέ στο πιάτο για να τον πιάσει με τα χέρια του στην αρχή και να λερώσει, μετά να αρχίσει να γλείφεται και να εξερευνά τις γεύσεις. Σταδιακά, αλλάζετε το είδος τροφής που του προσφέρετε, βελτιώνοντας τις δεξιότητες μάσησής του. 

Παραδείγματα πρώτων στέρεων τροφών, είναι η μπανάνα, το αβοκάντο, οι μπουκίτσες μπρόκολου στον ατμό με το κοτσάνι “χερούλι”, το ψημένο μήλο σε φέτες χωρίς τη φλούδα, τα υγρά και ψιλοκομμένα κρέατα, ο σολομός ποσέ και νιφάδες, ζυμαρικά, ομελέτες ή κοτόπουλο κομμένα.

Τα κομμάτια που είναι λεπτά και μακριά, είναι πιο διαχειρίσιμα στο κράτημά τους από μικρά παιδιά, καθώς συνήθως τα πιάνουν αρχικά με ολόκληρη την παλάμη. Σταδιακά, θα αρχίσουν να τα πιάνουν και με τα δάχτυλα. Ότι και να τα δώσετε, θα πρέπει να είναι μαλακό και να μπορεί να σπάει εύκολα σε ακόμη μικρότερα κομματάκια. 

Και αν το μωρό «πνιγεί»; Αυτό ρωτούν συνήθως οι γονείς

Τα περισσότερα μωρά είναι εκπληκτικά επιδέξια στη διαχείριση των φαγητών με τα δάχτυλα, αλλά η δυσκολία κατάποσης είναι πολύ συχνή στις πρώτες μέρες του φαγητού. Είναι ένας φυσιολογικός και αντανακλαστικός μηχανισμός ασφαλείας που μπορεί να προκαλέσει υγρά μάτια, βήχα ή εκτόξευση. Αν φοβάστε, θα φοβηθεί και αυτό, αλλιώς θα το ξεπεράσει γρήγορα, διότι ο οργανισμός διαθέτει αυτό το ασφαλές αντανακλαστικό. Εάν τρομοκρατηθείτε, τότε μπορεί το παιδάκι σας να το συσχετίσει αρνητικά σε σχέση με τη λήψη τροφής.

Φυσικά, μένετε πάντα με το παιδάκι σας όταν τρώει. Πρέπει να είναι πάντα καθισμένο, με το σώμα του όρθιο και όχι ξαπλωμένο στο χαλί. Επίσης, πρέπει να εκπαιδευθείτε, έτσι και αλλιώς, όχι μόνο γιατί εφαρμόζετε τη μέθοδο baby let winning αλλά για τη γενικότερη ασφάλεια του παιδιού, πώς να το βοηθήσετε σε περίπτωση πνιγμού, σε κάθε ηλικία.

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΜΕΝΟΥ