logo-karistianou-grey

Ωμέγα-3 στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα λιπαρά οξέα που πρέπει να καταναλώνονται στη διατροφή.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2018 αποκαλύπτει ότι η πρόσληψη ωμέγα-3 κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης ενισχύει την αισθητηριακή, γνωστική και κινητική ανάπτυξη του βρέφους. Ωστόσο, η υψηλή συγκέντρωση ωμέγα-3 στο μητρικό γάλα δεν φαίνεται να έχει την ίδια θετική επίδραση στα μωρά που θηλάζουν, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προγεννητικής έκθεσης σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Η επαρκής κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς αποτελούν κρίσιμα δομικά στοιχεία του εμβρυϊκού εγκεφάλου και του αμφιβληστροειδούς. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα λιπαρά οξέα που πρέπει να καταναλώνονται στη διατροφή. Η επαρκής κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς αποτελούν κρίσιμα δομικά στοιχεία του εμβρυϊκού εγκεφάλου και του αμφιβληστροειδούς. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στον καθορισμό της διάρκειας της κύησης και στην πρόληψη της περιγεννητικής κατάθλιψης.

Οι πιο βιολογικά ενεργές μορφές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι το δοκοσαεξανοϊκό οξύ και το εικοσαπεντανοϊκό οξύ, τα οποία προέρχονται κυρίως από θαλάσσιες πηγές όπως τα θαλασσινά και τα φύκια.

Τι είναι τα Ωμέγα 3;
Τα ωμέγα 3 είναι ένα λιπαρό οξύ που υπάρχει φυσικά σε τρόφιμα όπως ψάρια, αυγά και ξηρούς καρπούς

Γιατί είναι σημαντικό για τις γυναίκες που παρακολουθούν την κλινική πρόληψης πρόωρων τοκετών;
Έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2018 διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα ωμέγα 3 μπορούν να σας βοηθήσουν να έχετε πλήρες μήκος εγκυμοσύνη. Τα συμπληρώματα βοηθούν επίσης τα μωρά να αναπτυχθούν σε ένα υγιές βάρος στη μήτρα. Έχετε αναγνωριστεί ως κάποιος που διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και επομένως ως συμπλήρωμα η πρόληψη του πρόωρου τοκετού θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην εγκυμοσύνη σας;

Τι λέει η έρευνα ότι πρέπει να κάνω;
Εάν είστε έγκυος με ένα μωρό, λαμβάνετε συμπληρώματα ωμέγα-3 κάθε μέρα ξεκινώντας από περίπου τη 12η εβδομάδα εγκυμοσύνη και μετά.

Λαμβάνετε τουλάχιστον 500 mg DHA την ημέρα. Πρόκειται για δύο δισκία συμπληρωμάτων «Omacor» που συνταγογραφούνται από το νοσοκομείο
Δεν χρειάζεται να λαμβάνετε περισσότερα από 1000 mg DHA συν EPA την ημέρα. Το να πάρετε περισσότερα δεν θα σας δώσει ή το μωρό σας οποιοδήποτε επιπλέον όφελος.
Μόλις αποκτήσετε το μωρό σας, μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ωμέγα-3.
Συνεχίστε επίσης με τις κανονικές βιταμίνες της εγκυμοσύνης σας, αρκεί να μην περιέχουν ωμέγα 3
*DHA σημαίνει δοκοσαεξανοϊκό οξύ και EPA σημαίνει εικοσαπεντανοϊκό οξύ

Πόσο θα βοηθήσει αυτό;
Ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να το συζητήσει πιο αναλυτικά μαζί σας. Τα ωμέγα 3 δεν θα αποτρέψουν όλους τους πρόωρους τοκετούς.

Μπορώ να πάρω τη συνιστώμενη ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών από τα τρόφιμα;
Είναι δύσκολο να λάβετε τη συνιστώμενη ποσότητα των ωμέγα-3 εικοσιδυαεξανοϊκού οξέος (DHA) και εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) μόνο από το φαγητό, εκτός εάν τρώτε τακτικά λιπαρά ψάρια π.χ. σολομός, σαρδέλες ή σκουμπρί. Για να πάρετε τη συνιστώμενη ποσότητα DHA από τον σολομό, θα χρειαστεί να φάτε τουλάχιστον 2 μεγάλες μερίδες (150 g) σολομού κάθε εβδομάδα ή 3 μικρότερες μερίδες (100 g) σολομού κάθε εβδομάδα.

Υπάρχουν παρενέργειες από τη λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Ορισμένες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν ρεψίματα ως αποτέλεσμα της λήψης συμπληρωμάτων ιχθυελαίου. Τα συμπληρώματα με τροφή μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των ρέψεων ψαριών. Εάν αντιμετωπίσετε άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή από έναν επαγγελματία υγείας. Τα συμπληρώματα ωμέγα 3 πιθανότατα αυξάνουν τον κίνδυνο να χρειαστείτε πρόκληση για παρατεταμένη εγκυμοσύνη (τέλος 42 εβδομάδες εγκυμοσύνης). Αυτό είναι πολύ λιγότερο πρόβλημα για εσάς και το μωρό σας παρά για μια πολύ πρόωρη γέννηση.

Τι γίνεται αν παίρνω ήδη μια πολυβιταμίνη εγκυμοσύνης;
Εάν παίρνετε ήδη ένα συμπλήρωμα πολυβιταμινών, θα πρέπει να ελέγξετε την ετικέτα για να μάθετε πόσο DHA και EPA που περιέχει το συμπλήρωμα. Εάν το συμπλήρωμα εγκυμοσύνης σας περιέχει ωμέγα 3, είναι συνήθως ως ξεχωριστό tablet. Τα περισσότερα συμπληρώματα πολυβιταμινών δεν περιέχουν αρκετά ωμέγα-3 για να φτάσουν τις συνιστώμενες ποσότητες. Για να αποτρέψτε τον πρόωρο τοκετό θα χρειαστεί να πάρετε συμπλήρωμα ωμέγα-3 επιπλέον, ώστε να λάβετε τα 500mg DHA ανά ημέρα.
Συνιστούμε να συνεχίσετε με μια πολυβιταμίνη εγκυμοσύνης που δεν περιέχει ωμέγα 3 και να λαμβάνετε τα συνταγογραφούμενο επίσης συμπλήρωμα ωμέγα 3.

Έχει άδεια τα ωμέγα 3 για εγκυμοσύνη;
Τα περισσότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτουν άδεια που λέει ακριβώς πώς πρέπει να χρησιμοποιείται το φάρμακο. Εκεί επί του παρόντος δεν υπάρχουν συμπληρώματα ωμέγα 3 με άδειες χρήσης στην εγκυμοσύνη. Για να πάρει άδεια, η φαρμακευτική εταιρεία πρέπει να αποδείξει ότι το φάρμακο λειτουργεί και ότι είναι ασφαλές για χρήση, με δοκιμές κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών. Οι δοκιμές γίνονται σχεδόν πάντα πρώτα με μη έγκυες ενήλικες. Αυτά τα μονοπάτια έδειξαν ότι τα συμπληρώματα ωμέγα 3 είναι ασφαλή σε μη έγκυες ενήλικες.

Η έρευνα που δείχνει το όφελος των ωμέγα 3 στην εγκυμοσύνη έγινε τον Νοέμβριο του 2018. Πάνω από 5200 έγκυες γυναίκες συμμετείχαν στις ερευνητικές μελέτες που έδειξαν όφελος στη μείωση του κινδύνου
για πρόωρο τοκετό. Μια μεγάλη ανάλυση αυτών των μελετών έδειξε ότι η μόνη αρνητική επίδραση ήταν η αύξηση της παρατεταμένη εγκυμοσύνη (πάνω από 42 εβδομάδες κύησης).
Ως εκ τούτου, η σύσταση είναι ωφέλιμη για την εγκυμοσύνη σας.

Μαρία Καρυστιανού
Μαρία Καρυστιανού

Ολιστική Παιδίατρος
IBCLC Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Περιεχομένων

Παιδίατρος Καρυστιανού
ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΜΕΝΟΥ